Rechtsvormen
Als ondernemer bent u druk om uw onderneming op poten te krijgen. Onder welke rechtsvorm uw onderneming dan ook valt, er komen altijd juridische aspecten aan bod. Anfano kan u ondersteunen en adviseren over deze aspecten. Zo kunt u zorgeloos met uw onderneming aan de slag. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij adviseren u graag.
Voor welke rechtsvormen doen wij de administratie?
- Eenmanszaak
De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Het is snel en eenvoudig op te richten en heeft in het begin meestal belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een BV. Een eenmanszaak wordt gerund door 1 persoon. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon en is volledig aansprakelijk voor de onderneming.
- Vennootschap Onder Firma (VOF)
Als u samen met andere ondernemers een bedrijf wilt beginnen, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een VOF. Een VOF is geen rechtspersoon en is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor de onderneming. Alle vennoten brengen iets in de VOF, bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig.
- Commanditaire Vennootschap (CV)
Wilt u een VOF beginnen, maar heeft u te weinig kapitaal? Dan is een commanditaire vennootschap de oplossing. Een investeerder wordt uw (stille) vennoot en heeft zo een directe band met uw bedrijf. Bij een CV is de eigenaar aansprakelijk voor de onderneming maar de vennoot niet.
- Maatschap
Bij een Maatschap wordt samen met anderen als zelfstandig ondernemer een vrij beroep uitgeoefend. Bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut of advocaat. In een maatschap beoefent u uw beroep samen met uw partners (maten) onder een gemeenschappelijke naam. Een Maatschap is geen rechtspersoon, iedere maat is voor een deel aansprakelijk voor de Maatschap.
- Besloten Vennootschap (BV)
Een BV is een veel voorkomende ondernemingsvorm. Voordeel van de BV is dat het een rechtspersoon is, een zelfstandige entiteit. U bent als bestuurder in dienst van de BV en u handelt uit haar naam. Een BV kan alleen of met samen met anderen opgericht worden.
- Naamloze Vennootschap (NV)
Een NV is een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen, net zoals bij een BV. Een NV kent naast aandelen op naam, ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs, terwijl een bv alleen aandelen op naam kent die alleen via de notaris overdraagbaar zijn. Daarnaast kent een bv eigenlijk geen minimum aandelenkapitaal meer (€ 0,01), maar bedraagt dit minimum aandelenkapitaal bij een nv nog minimaal 45.000 euro.
Aan de slag?
Bent u een horecaondernemer, retailer of winkelier en wil je ervoor zorgen dat uw administratie op een goede manier wordt verwerkt en wordt bijgehouden?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor informatie of voor een afspraak.